Jaga med skjutstöd

Det finns två olika scenarier du som jägare säkert stött på. Å ena sidan kan ett djur dyka upp väldigt plötsligt. Å andra sidan kan det handla om att du spanar in ett djur som står relativt still väldigt långt borta. Du behöver vara beredd på båda situationerna.

När ett djur plötsligt finns framför dig måste du få upp geväret snabbt och sikta så bra du kan. Om du däremot sitter i ett buskage och har en flock du spanar in på långt håll, då kan du ta din tid och använda ett skjutstöd.

Skjutstöd är också bra att använda när du är på skjutbanan och övar, speciellt om du har ett nytt vapen du behöver skjuta in. Då kan det underlätta att använda ett skjutstöd tills du lärt känna det nya vapnet.

Välj rätt skjutstöd

Skjutstöd finns för liggande, sittande och stående position, allt beroende på vad och hur du jagar. Det finns också olika typer av skjutstöd. Till exempel benstöd med en, två eller tre ben, skjutsäckar och bänkskytteställ.

Ett enbent stöd, en så kallad monopod, kan vara bra när ett byte dyker upp utan varning eftersom det går snabbt att ställa upp stödet. Det är egentligen bara en rak pinne med en klyka på toppen som man snabbt sätter ner i jorden och stöder vapnet på. Visserligen är det mindre stadigt än två- eller trebenta stöd men det är enkelt att bära och snabbt att sätta upp.

De tvåbenta stöden, bipods, går att montera på själva geväret men det gör att de är lite knepigare att använda vid jakt. Med kortare ben så lämpar de sig bättre för liggande jakt. Du kan hitta bipods som är fristående vilket är betydligt bättre vid aktiv jakt då du kan bära dem med dig.

Fördelen med ett stöd med tre ben, en tripod, är att du inte behöver hålla i stödet. Det kan vara bra på mer stationära pass då man sitter och väntar på viltet mycket. Det finns tripods som är relativt lätta att bära och ta med sig på jaktpasset. Minuset med tripods är så klart att det tar tid att sätta upp det och få det stabilt på marken. Detta gör att tripods inte är optimala för jakt i rörelse.

Skjutsäckar är framförallt användbara på skjutbanan då du kan ta din tid att ställa in siktet och stabilisera dig själv. Däremot är de inte lämpade att ta med på jaktpasset eftersom de är tunga.

Hur använder man skjutstöd

Det finns flera olika tankar kring bästa sättet att använda ett skjutstöd. En del lägger själva pipan i stödet men det kan vara problematiskt då det blir mindre stabilt. Andra lägger förstocken i klykan vilket ger bättre stabilitet men kan orsaka skador på förstocken.

Många jägare rekommenderar att lägga handen i klykan istället för maximum stabilitet och mindre risk för skador på vapnet. Vilken metod du än väljer att använda så är det viktigaste att du känner dig bekväm med det.

Gör det som känns bäst för dig helt enkelt.

Related Post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *